Stage lopen met: HR stagiaire Aniek

Even voorstellen! Wie is… Aniek Gerkes? 
Hoi! Ik ben Aniek, 24 jaar en ik woon in Arnhem. Ik ben op dit moment bezig met het afronden van mijn master, ik heb een bijbaantje bij de Hema en daarnaast houd ik me graag bezig met muziek en theater.  

Welke studie volg je?
Op dit moment ben ik bezig met de master Social, Health and Organisational Psychology aan de Universiteit Utrecht. Hierbij focus ik me vooral op organisatiepsychologie. Voordat ik aan deze master ben begonnen heb ik de bachelor Onderwijswetenschappen afgerond, ook in Utrecht.  

Kun je meer vertellen over de stageopdrachten bij het Kadaster. Wat onderzoek je en waarom heb je voor dit thema gekozen?
Ik ben tijdens mijn stage bezig met twee opdrachten. Voor de eerste opdracht breng ik in kaart in hoeverre het Kadaster een lerende organisatie is, wat er al goed gaat en wat er eventueel beter kan. Ik schrijf een adviesrapport voor de Kadaster Academie, zodat zij verder kunnen met het verbeteren van de leercultuur binnen het Kadaster. Ik vind deze opdracht heel interessant omdat het voor mij echt een combinatie is van onderwijswetenschappen en organisatiepsychologie: ik kan mijn interesse in allebei deze onderwerpen kwijt in deze opdracht.  

Voor de tweede opdracht verdiep ik me in het huidige onboarding proces binnen het Kadaster: het proces waarin de nieuwe medewerker wordt ingewerkt, de medewerker en de organisatie elkaar leren kennen en de medewerker zich aanpast aan de nieuwe functie. Ook voor deze opdracht schrijf ik een adviesrapport zodat het Kadaster een nog beter onboarding proces kan aanbieden. Dit is een leuke opdracht omdat ik zelf ook door het onboarding proces ben gegaan. Daarnaast is het leuk dat je de nieuwe medewerker een stem kan geven en een praktisch advies kan geven aan de organisatie. 

Wat is momenteel de grootste uitdaging tijdens je stage?
De grootste uitdaging op dit moment is het thuiswerken: in verband met de corona situatie werkt iedereen thuis. Gelukkig kan ik wel gewoon verder met mijn opdrachten. Ik kon bijvoorbeeld interviews afnemen via Teams en via de mail is iedereen goed bereikbaar. Wel is het soms lastig dat je niet even snel iets aan iemand kan vragen. Ook is het jammer dat je de organisatie niet ‘beleefd’ zoals je zou doen als je ook op de locatie werkt met alle collega’s.  

Hoe ervaar je, naast de thuiswerksituatie, je stage bij het Kadaster? 
Ik ervaar de stage als interessant, leuk en heel erg leerzaam. Ik denk dat ik vooral veel over mezelf leer en groei door de uitdagingen die ik tegen kom. Ik ben nog steeds heel erg blij dat ik mijn stage bij het Kadaster kan lopen – ook al is het vanuit huis nu – omdat het heel erg interessant is om zo’n grote organisatie mee te maken.  

Waar haal jij tijdens de stage de meeste energie uit? 
Ik haal denk ik het meeste energie uit het afnemen en het analyseren van de interviews die ik heb afgenomen. Ik weet dat ik een deel van wat ze me vertellen kan vertalen naar een advies. En het feit dat dit misschien het dagelijks werk voor hen weer een stukje makkelijk maakt, geeft me energie.  

Wat zou jij de volgende stagiair(e) willen meegeven of adviseren? 
Dit moet je me misschien nog een keer vragen aan het einde van mijn stage. Maar voor nu zou ik zeggen: onderschat jezelf niet en durf open te communiceren. Ook als stagiair heb je wat interessants in te brengen. En ik wens de volgende stagiair(e)s natuurlijk veel succes en plezier!