Emile Diekstra over werken met een arbeidsbeperking

De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag voor Mensen met een Beperking’. Collega Emile Diekstra heeft een arbeidsbeperking en vertelt graag meer over zijn diagnose ASS en zijn vrijwilligerswerk. Hoe heeft Emile dit jaar ervaren?

“Vanuit het doelgroepregister kwam ik terecht bij het Kadaster. In het doelgroepregister van het UWV staan mensen met een arbeidsbeperking geregistreerd. Of je erin komt hang af van het oordeel van een arbeidsdeskundige. Ook zonder geregistreerd te zijn, kun je met een arbeidsbeperking solliciteren bij het Kadaster, bijvoorbeeld via vacatures van uitzendbureau Start People.”  

Geen stoornis, persoonlijkheid!

“Ik heb de diagnose ASS gekregen, dat staat voor Autisme Spectrum Stoornis. Ik ben zelf niet zo blij met die S van Stoornis, ik noem het zelf liever Autisme Spectrum Persoonlijkheid. Autisme kan wel leiden tot bepaalde problemen, maar om te zeggen dat ik gestoord ben vind ik wel een uiterste!”

Ik heb juist contact nodig

“Bij mijn sollicitatiegesprekken werd er gevraagd: wat heb je nodig, wat heb je te bieden? Ik heb juist contact met andere collega’s nodig, in tegenstelling tot het stereotype beeld van autisme. Als werkgever zul je je moeten interesseren in de persoon, niet alleen puur in de diagnose. Mijn ervaring is dat dit goed gedaan wordt binnen het Kadaster.”

“Zelf vertoets ik hypotheekakten als werk en ik ben sinds vorige maand ook redacteur van het personeelsblad geworden. Naast mijn baan doe ik veel vrijwilligerswerk, zo ben ik activiteitenbegeleider bij Humanitas en ervaringsdeskundige in een autismecafé. Ik merk wel dat ik lichtelijk depressief word van alle maatregelen. Geen van de activiteiten gaan momenteel door en tussen maart en Koningsdag zat ik alleen maar thuis. Ik kreeg ook fysiek klachten. Mijn teamleider had hier gelukkig oog voor. Kerst vieren dit jaar zie ik nog wel als een uitdaging. Het gezamenlijke jaarlijkse kerstdiner bij mijn moeder zit er nu ook even niet in. Mijn vader zit namelijk in een verzorgingstehuis.”