Inge Vliegenthart, landmeter

"Ik zat als ICT-ondernemer al 23 jaar achter mijn laptop, kwam ik nauwelijks buiten en sprak ik klanten via digitale kanalen."

“In april 2019 zag ik een oproep van het Kadaster voorbij komen op LinkedIn. Er werden landmeters gezocht. Inmiddels zat ik als ICT-ondernemer al 23 jaar achter mijn laptop, kwam ik nauwelijks buiten en sprak ik klanten via digitale kanalen. Maar wat doet een landmeter? Het klonk als een activiteit die zich in de frisse lucht afspeelt, dus ik las nieuwsgierig door.

"Inmiddels zijn we 3 ½ jaar verder en kan ik je precies vertellen wat het vak inhoudt!"

Na een interne opleiding van 4 maanden, ga je “aanwijs halen”. Wat een rare term dacht ik bij de start van de opleiding. Het Kadaster weet toch waar de grenzen zijn? Dat is inderdaad het geval bij oude grenzen. Maar als iemand een stuk van zijn grond verkoopt aan iemand anders, dan ontstaan er nieuwe grenzen waarvan het Kadaster nog moet vastleggen waar ze moeten komen.

Duidelijkheid voor alle partijen

Met een prachtige elektrische auto rijd je langs de adressen. Op locatie aangekomen, vraag je aan verkoper en koper waar de definitieve grens moet komen. Je toetst of deze aanwijs in overeenstemming is met de akte die zij bij de notaris hebben ondertekend.

Als alles in orde is, ga je de aangewezen grens meten met behulp van zo’n stoer (en zwaar!) digitaal apparaat. Op kantoor maak je het officiële verslag. Dit verslag wordt gecontroleerd en uiteindelijk gearchiveerd. Vanaf dat moment is geen onduidelijkheid meer over de ligging van deze grens en heb jij je steentje bijgedragen aan de rechtszekerheid!”